habersafak

Binalarda %60'a varan enerji tasarrufu mümkün: 'Dalmaçyalı ile sıfır enerjili binaların çözüm ortağıyız'- Haber Şafak

Binalarda %60'a varan enerji tasarrufu mümkün: 'Dalmaçyalı ile sıfır enerjili binaların çözüm ortağıyız'- Haber Şafak

4. Uluslararası Sıfır Enerji Binalar Zirvesi – ZeroBuild Summit 2023 açılış oturumuna katılan Nippon Paint – Betek Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Arzu Uludağ, “21. yüzyılda insanlık olarak Küresel Isınma ve İklim Değişikliği sorunuyla karşı karşıya kalsak da çözümler bulmaya çalışıyoruz. İnsanlık tarihinde ilk kez karşılaşılan; insan faaliyetlerine bağlı olarak gezegenimizin ısısının artması tüm yaşam biçimimizi yeniden ele almayı gerektiriyor” dedi.

Sıfır Enerji Binalara dönüşüm konusunda dünyanın dört bir yanından birçok akademisyen, STK, bina profesyonelleri, üreticiler ve tedarikçilerin bir araya geldiği 4. ZeroBuild Summit’23 – Uluslararası Sıfır Enerji Binalar Zirvesi, 26-29 Nisan 2023 tarihleri arasında Yapı Fuarı–TurkeyBuild ev sahipliğinde TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi’nde gerçekleştirildi.

Zirvenin açılış oturumunda söz alan Nippon Paint-Betek Genel Müdür Yardımcısı Arzu Uludağ, “21. yüzyılı insanlık olarak Küresel Isınma ve İklim Değişikliği sorunu ile yaşıyoruz ve çözümler bulmaya çalışıyoruz. İnsanlık tarihinde ilk kez karşılaşılan; insan faaliyetlerine bağlı olarak gezegenimizin ısısının artması tüm yaşam biçimimizi yeniden ele almayı gerektiriyor. Filli Boya’dan Dalmaçyalı olarak sürdürülebilirliği işimizin merkezinde görüyor, bu nedenle mimari ve şehirciliği hem küresel hem de bireysel ölçekte çözümler için bu yönde desteklemeyi misyonumuz olarak değerlendiriyoruz. Hem enerji verimliliği hem de esenlikli yapılarda yaşamaya katkı sunacak çözümler sunmaya Nippon Paint-Betek Boya bünyesindeki, endüstri lideri Filli Boya’dan Dalmaçyalı markamız ile 20 yılı aşkın süredir emek veriyoruz ve yatırım yapıyoruz” ifadelerini kullandı. 

Arzu Uludağ sözlerine şu şekilde devam etti: “Avrupa Birliği başta olmak üzere ısı yalıtımı, modern şehircilik ve inşaat düzenlemelerinde zorunlu olmakla kalmıyor, ısı yalıtımı için destek paketleri ve fonlar da kullanıma sunuluyor. Yüzde 70 oranında yalıtımsız binanın bulunduğunu tahmin ettiğimiz ülkemizde de 2000 yılından bu yana yeni yapılan binalarda ısı yalıtımı zorunludur. Devletimizin Haziran 2022 tarihinde duyurduğu ısı yalıtımı destek kredi paketi açıklamasını da olumlu buluyoruz. Enerji verimliliğinin devlet tarafından gündeme getirilmesinin ve desteklenmesinin, tüketicileri ısı yalıtımı yaptırmaları konusunda teşvik edeceğine ve talebi tetikleyeceğine inanıyoruz.”

Sıfır Enerji Binalar için ZeroBuild’e destek

Dalmaçyalı, tüm tüketici kitlelerindeki bilinç seviyesini yükselterek enerji verimliliğine vurgu yapmak ve ülkemizin ve dünyamızın karşı karşıya olduğu iklim krizi ile mücadeleye katkıda bulunmak üzere Zero Build Yapı Fuarı’na gün sponsoru olarak da destek verdi. Dalmaçyalı gün sponsorluğu kapsamında Arzu Uludağ’ın moderatörlüğü ile gerçekleştirilen “Sıfır Enerjili Binalar, Isı Yalıtımı ve İnsan Sağlığı’na Etkileri” oturumuna İTÜ Meteoroloji ve Afet Yönetim Üyesi Prof. Dr. Mikdat KADIOĞLU ve Marmara Üniversitesi Tıp Fakultesi Çocuk Göğüs Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Bülent KARADAĞ katılarak ısı yalıtımının insan sağlığına, enerji verimliliğine ve çevreye etkilerini uzun dönemli bir araştırma ile nasıl belgelediklerini anlattılar. 

Binalarda %60’a varan enerji tasarrufu mümkün

Dalmaçyalı gün sponsorluğunda düzenlenen diğer bir oturum da “Sıfır Enerjili Binalar ve Mantolama”oldu. Bu oturuma Çevre ve Şehircilik Bakanlığı 2014-2018 dönemi müsteşarı Prof. Dr. Mustafa Öztürk, Yapılarda Enerji Verimliliği Derneği (VERİMDER) Başkanı Çağdaş Korkmaz, Dalmaçyalı Yalıtım Ürün Yöneticisi Sanem Şenler Özbil katıldı. 

VERİMDER olarak enerji tasarrufu için yasa ve mevzuatların ülkemizde hayata geçirilmesi ve destek faaliyetlerinin yürütülmesi hususunda kamu otoriteleri ve tüketiciler nezdinde çalışmalar yaptıklarını belirten Çağdaş Korkmaz: “Enerjiyi yapılar, sanayi ve ulaşım olmak üzere üç ana alanda harcıyoruz. 2018-2019 yıllarında yapılarda kullanılan enerjinin sanayiyi geçtiğini gördük. Yapılarda ağırlıklı olarak fosil yakıt tükettiğimiz için bunun sera gazı salımına etkisi ile beraber çevrenin korunması açısından enerji tasarrufunun önemi yadsınamaz bir boyutta. Yapılarda %80 oranında ısıtma ve soğutma amaçlı yakıtlar tüketiyoruz. Bu alanda dış cephe ısı yalıtımı uygulamaları ile binalarda %60’a varan enerji tasarrufu mümkün” dedi. 

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

administrator

Related Articles

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir