habersafak

Gıda toptancılığı nedir?

Gıda toptancılığı nedir?

Gıda toptancısı, tüccarlara ve işletme sahiplerine. marketlere, lokantalara, otellere vs. toptan gıda satan bir kuruluştur.

Gıda toptancıları genellikle ürünleri için üretim tesisi görevi gören fabrikalardan mal satın alırlar. Fabrikalarla anlaşmalı gıda toptancıları, depolarına büyük miktarlarda ürün alırlar. Örneğin içecek toptancılığı yapan bir gıda toptancısı, içecek üretim tesislerinden tonlarca kola, ayran vb. içecekler satın almaktadır.  Bu içecekleri depoya koyan toptancılar, bakkal, market, lokanta, otel gibi işletmelere koliler veya boxlar halinde toptan fiyatından toptan gıda vs ürün satarlar. Genelde perakende satış yapan işletmelerden daha az kar marjı ile satış yapmaktadırlar.  Lakin genelde koli bazı mal satışı yaptıkları için sürümden kazanmaktadırlar.

Bir gıda toptancısının en önemli görevlerinden biri de ürün stoklamasıdır. Ürünler anlaşmalı fabrikadan veya bölge Distribütöründen alınarak depoya konulur ve yasalarla belirlenmiş sağlıklı ortamlarda satış için bekletilir. Sıcaklık seviyesinde veya bulunduğu ortam koşullarında sorun varsa ve ürün satılamıyorsa ürün bozulacağı için gıda toptancısı için büyük risk oluşturabilir. Bu bakımdan gıda toptancısı olmanın belli başlı riskleri vardır. Ayrıca ürün son kullanma tarihinden önce satılmış olmalıdır.

Özellikle son dönemlerde ülkemizde gıda toptancıları, gros market adı altında hem toptan hem perakende satış yapan işletmeler kurmaktalar, bu durum küçük ölçekte gıda toptancıları ve mahalle aralarında hizmet veren mahalle bakkallarını olumsuz yönde etkilemektedir.

administrator

Related Articles

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir