İflas ertelemenin kaldırılması ve İcra İflas Kanunu’nda yapılan son değişiklikler ile neredeyse unutulmuş olan konkordato tekrar hukuk ve ekonomi uygulamasında yerini kazandı. İrili ufaklı pek çok firmanın yanında Yörsan, Hotiç, Beta gibi sektöründe dev şirketlerin de konkordato başvurusunda bulunduğu haber bültenlerinde yer aldı. Önümüzdeki günlerde de daha çok konkordato haberi duyacağız gibi görünüyor.
İflas manasına gelmemekle birlikte, özellikle bu denli büyük firmalar söz konusu olduğunda, konkordato bir şirketin itibarını ciddi sarsan bir müessese. Konkordato, borçlarını ödemekte acze düşen veya düşme ihtimali bulunan bir borçlunun alacaklıların belli bir çoğunluğu ile yaptığı ve ticaret mahkemesinin onayıyla hüküm kazanan cebri bir anlaşmadır. Konkordato ile borçlu borcunu tasdik ederek, borcun miktarında veya vadesinde kolaylık sağlanmasını talep eder.
Konkordato başvurusunda bulunan borçludan alacağı olan alacaklıların öncelikle alacağının imtiyazlı alacak olup olmadığının belirlenmesi gerekir. İmtiyazlı alacağa sahip olan alacaklılar için işletilecek prosedür farklıdır. İmtiyazlı alacaklar konkordatodan etkilenmedikleri için toplantı nisabına yazılmazlar ve oy hakları bulunmaz ve imtiyazlı alacaklar için borçluya karşı takip yasağı yoktur. İmtiyazlı olmayan alacaklar için ise yukarıda anlattığımız prosedür titizlikle takip edilmeli hiçbir süre kaçırılmadan gerekli işlemler yapılarak alacaklar, alacaklılar toplantısında bildirilmelidir. Bildirilmeyen alacaklar bakımından kanunda düzenlenmiş olan fesih mahkemeden istenmeli, çekişmeli alacaklar için ise mahkemeye başvurularak alacak hakkındaki belirsizlik açığa kavuşturulmalıdır. Tasdik edilen proje takip edilerek alacağın zamanında ödenmesi sağlanmalıdır. Konkordato süreci oldukça zorlu ve karmaşık bir süreç olduğu için uzman avukatlardan danışmanlık alınması önerilir. Merkezi İstanbul Kartal’da bulunan SC Legal Avukatlık Bürosu, bu alanda uzmanlaşmış olarak hizmet veren hukuk bürolarından bir tanesidir