Aile terapisi; aileden biri veya aile bireylerinden bazıları karşılaştığı yaşam zorlukları ve olayları karşısında, yaşadığı güçlükler için başvurulan bir psikoterapi hizmetidir. Terapi sürecinde genelde; yakın ilişkilerin gözden geçirildiği, sistemdeki her bireyin değişim, gelişim ve büyümesine azami dikkat göstermek, güven, yakınlık, iletişim, güç, rol ve sorumlulukların gözden geçirilerek ailenin, daha sağlıklı bir şekilde gelişimine ve güçlenmesine hizmet edecek şekilde yeniden yapılandırılmasına yardımcı olmaya çalışılan bütüncül bir hizmet çeşitidir. Terapide; kişinin kendisini tanıma ve ifade etmesi, rollerinin ve sınırlarının keşfedilmesi, yapılandırılması ve diğerleriyle ilişkilerindeki kalitenin artırılmasına odaklanılır. Bu süreci uzman pedagog ile devam ettirmek sürecin daha hızlı ve sağlıklı şekillenmesiyle sonuçlandırır. Aile terapisi ve aile danışmanlığı yapan kişilere aile terapisti adı verilir.
Oyun Terapisi Nedir?
Oyun terapisinde gaye, çocuğun gözündeki oyun dünyasındaki atmosferden yararlanarak, çocuğa iç ve dış dünyasını yansıtabileceği huzurlu ve güvenli bir alan yaratmaktır. Özellikle çocuk merkezli oyun terapisi hümanistik bir yaklaşımla, oyun yolu ile her çocuğun kendi kendisini iyileştirebilme potansiyeline güvenir.
Daha açık bir biçimde ifade edecek olursak, çocuklar yaşadıkları olumlu veya olumsuz her bilgi birikimi ve duyguyu oyun içinde açık bir biçimde ifade etme imkanı bulduğunda, kendi problemlerini kendi yollarıyla, oyunu terapisi yolu ile çözebilme yeteneği geliştirirler. Gerçek dünyada çözemedikleri duygu, düşünce veya davranışları oyunda ele alırlar. Bu anlamda oyun terapisinde, terapistin görevi çocuğun duygusal süreçlerine yargısız bir biçimde eşlik ederek, koşulsuz kabul ve güven sağlamaktır.